Gurkmeja hamnar i topp när det gäller växtantioxidanter och har i urminnes tider använts inom folkmedicin för att bota inflammatoriska åkommor, magbesvär och har också påståtts kunna hjälpa mot depression.
3 recept med gurkmeja
Blanda den färska gurkmejan skuren i små tärningar i salladen eller använd pulvret i en hälsoshot varje morgon! Här kommer tre smarriga recept med gurkmeja; två uppiggande hälsoshots och en mumsig soppa.
Anahatashot med gurkmeja
En god och stärkande hälsoshot med färsk gurkmeja. Foto: Helen Pé.
2 portioner
Ingredienser
1 bit gurkmeja, skalad (2-3 cm)
1 citron
1 päron
Gör så här
Pressa i juicemaskinen. Häll upp och läppja på den här godingen. Kan också göras i större mängd och drickas som juice.
Bye bye förkylning
En hälsoshot som håller förkylningen borta.
2 portioner
Ingredienser
8 svartpepparkorn
1 citron
2-3 cm färsk och skalad ingefära
2-3 cm skalad gurkmeja
½ apelsin
Gör så här
Blanda i en juicemaskin. Häll upp och svep!
Mumsig pumpasoppa
4 portioner
Ingredienser
1 pumpa à ca 1 kg, t. ex butternut
2 förpackningar kokosgrädde à 250 g
4 dl vatten
2 dl finhackad purjolök av det vita
1 dl kokosolja
1 ekologisk kycklingbuljongtärning + 1 dl vatten
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
2 vitlöksklyftor
1 pressad lime
1 msk gurkmeja
ca ½-1 tsk salt
ca ½ tsk chiliflingor
4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött
Gör så här
Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet. Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja. Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili. Låt stå inne i 20 min. Skala ingefära och vitlök, riv dem fint. Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par min utan att få färg. Tillsätt gurkmejan och låt fräsa en stund. Blanda ner de mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfond eller buljongtärning och vatten. Rör ner kokosgrädden och koka upp. Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare. Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.
Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över. Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över. Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.